I och med att internet totalt exploderade, öppnades en större värld, än vad jag tidigare upplevt i den lilla småländska orten jag växte upp i. För när jag var 9-10 år var min högsta dröm att bli veterinär och fotomodell. Hur jag skulle lösa den ekvationen hade jag inte riktigt tänkt ut. De stora fotomodellerna Claudia Schiffer, Naomi Campbell, Heidi Klum, Christy Turlington, Cindy Crawford, Linda Evangelista och Izabella Scorupco (med fler) fick stor plats i media i början av 90-talet och kontrakterades av de stora modehusen. Modeller har alltid funnits genom tiderna men just den här tiden blev ordet ”Supermodell” ett hett och trendigt begrepp.

Charmen med barn, är att de inte har några gränser eller ser begränsningar. Fotomodellen Kate Moss var en av mina förebilder, eftersom hon, likt jag, egentligen var för kort. Jag var dessutom i en svår ålder, en pre-tonåring som var för gammal för att platsa bland ”barn-bilderna” och för ung för att vara med bland tonårsbilderna. Mina odds var ärligt sagt inte de bästa. Men mamma fixade snabbt en tid hos en professionell fotograf i stan. Studion såg så där tråkig ut som jag tänkt mig. Ett mörkt tygstycke med två ljuskällor stod uppställda när vi kom dit och jag minns att rekvisitan var bristfällig. Jag fick posera i några olika ombyten samt hålla i ett vitt paraply innan fotograferingstiden var slut.

Min mamma lade en del pengar på att köpa ut de där bilderna. Bilder som jag då var så otroligt stolt över. Bilder som fortfarande finns i en låda, uppe på vinden. Det är några av mina minnen, som vittnar om en liten flickas dröm. Dock var det aldrig berömmelsen jag drömde om, snarare tvärtom. Jag ville aldrig att folk skulle få veta. Jag ville vara hemlig. Men den självkänsla jag fick, av att vara en del i att skapa något som jag själv tyckte var vackert, fanns redan då. Min dröm fortsatte faktiskt i flera år, även om jag inte livnärde mig på den. En flickdröm jag levde i fram tills jag blev gravid med vårt tredje barn.

Efter att jag fött mina tre barn står jag numera bakom kameran och fortsätter min dröm om att skapa minnen. En fotografering hos mig är långt ifrån en mörk studio och stelt poserande. Jag busar och leker fram känslor eftersom jag är ganska barnslig av mig själv. För målet är att föreviga er kärlek, er glädje och vackra ögonblick. Jag vill ge er minnen.

 

Barnfotograf Susanne Fjärdsäter Barnfotograf Susanne Fjärdsäter